Monipuolinen maito

Terveelliselle ruoalle ominaista on, että se sisältää luonnostaan runsaasti ravintoaineita. Maito on juuri tällaista, ja siksi päivittäinen maitotuotteiden käyttö on terveellisen ruokavalion helppo perusta.

Kolme lasillista rasvatonta tai vähärasvaista maitoa päivässä on hyväksi kaikenikäisille. Se kattaa yli puolet päivittäisestä kalsiumin tarpeesta ja siitä saa myös yli puolet fosforin, jodin, B2- ja B12-vitamiinien suositeltavasta saannista.

Maidon monet ravintoaineet

Maidon koostumus on ainutlaatuinen, ja sen ominaisuuksia on vaikea jäljitellä. Maito ja maitotuotteet sisältävät luonnostaan esimerkiksi proteiinia, kalsiumia, B2- ja B12-vitamiineja, jodia, fosforia ja kaliumia. Moniin nestemäisiin maitotuotteisiin ja ravintorasvoihin on lisätty myös D-vitamiinia, koska sitä on niukalti muussa ravinnossa.

Maidon ravintoaineita

Proteiini Lue tästä proteiinin merkityksestä elimistölle
Kalsium Lue tästä kalsiumin saannista
D-vitamiini Lue tästä Arlan tuotteiden D-vitaminoinnista
Hiilihydaatit, laktoosi Lue tästä laktoosista maitotuotteissa
Rasva Lue tästä maitorasvan ominaisuuksista
A-vitamiini
B1-vitamiini, tiamiini 
B2-vitamiini, riboflaviini
B12-vitamiini
C-vitamiini
Folaatti, foolihappo
Fosfori
Jodi 
Kalium
Natrium
Niasiini, B6-vitamiini
Magnesium 
Seleeni
Sinkki