&format=jpg)
Tomaattikeitto

Tee näin:
Tomaattikeitto
Kysymyksiä kotitekoisesta tomaattikeitosta
Helpon tomaattikeiton valmistaminen ei vaadi kuin muutamia ainesosia, joita ruokakomerosta usein löytyy jo valmiiksi. Alta voit lukea lisää siitä, miten valmistat parasta kotitekoista tomaattikeittoa.
Tomaattikeiton tekemiseen tarvitset joko tuoreita tai säilöttyjä tomaatteja ja haluamiasi keittoaineksia, kuten lientä, valkosipulia, sipulia, yrttejä ja vihanneksia, joita haluat keittoon. Ruskista ja sekoita ainekset ja anna kiehua. Jos keitto on kokkareista, sekoita se sauvasekoittimella tai vähän kerrallaan tehosekoittimessa.
Tomaattikeiton valmistaminen tuoreista tomaatesta tarkoittaa, että tarvitset auringossa kypsyneitä, isoja ja maukkaita tomaatteja parhaan ja rohkeimman maun saamiseksi. Voit valmistaa paahdettua tomaattikeittoa paahtamalla puoliksi leikatut tuoreet tomaatit uunissa tai leikkaamalla tuoreet tomaatit paloiksi ja kiehauttamalla ne liemen ja muiden nesteiden, kuten valkoviinin tai etikan, kanssa. Jos pidät tuhdimmasta tomaattikeitosta, jätä tomaatit kuorimatta, ja jos haluat kermaisempaa ja pehmeämpää tomaattikeittoa, kuori tomaattien kuori pois paahtamisen tai keittämisen jälkeen.
Tomaattikeitto säilyketomaateilla tekee helposta reseptistä entistä helpomman. Noudata tomaattikeittoreseptiä normaalisti, mutta tuoreiden tomaattien sijasta käytät yhtä tai useampaa purkkia paseerattua tomaattia tai tomaattimurskaa. Kiehauta ja mausta. Tomaattisäilykkeissä voi olla hieman enemmän happamuutta kuin tuoreissa tomaateissa, joten ehkä sinun on lisättävä hieman enemmän sokeria tai vähemmän valkoviiniä happamuuden vähentämiseksi.
Voit tarjoilla lihapullia, rapeaa pekonia, krutonkeja ja vihanneksia pienempinä paloina tomaattikeiton lisänä. Tuoreet yrtit ovat myös herkullisia ja tuovat keittoon makua. Pasta tomaattikeitossa on klassikko ja hyvä tapa tehdä siitä täyteläisempi, jolloin voit syödä sitä pääruokana. Tomaattikeitto on myös hyvä alkuruoka ennen pääruokaan siirtymistä.
Tomaattikeittoa voi sakeuttaa monella eri tavalla. Voit lisätä kermaa, juustoraastetta, vihanneksia tai jauhoja sekoitettuna veteen. Muista sekoittaa huolellisesti, kun lisäät kermaa ja juustoraastetta, jotta keitto sekoittuu täydellisesti.
Jos et pysty syömään koko tomaattikeittoerää, voit pakastaa tähteet. Sinun kannattaa pakastaa se ilman pastaa ja tehdä myöhemmin uusi erä pastaa, jonka voit lisätä tomaattikeiton lämmittämisen jälkeen. Muista myös, ettet pakasta keittoa lisukkeiden, kuten smetanan, yrttien jne. kanssa. Keittoa voi pakastaa 4-6 kuukautta.
Voit säilyttää kotitekoista tomaattikeittoa jääkaapissa 3-4 päivää. Aika voi kuitenkin vaihdella sen mukaan, mitä lisäät keittoon. Se saattaa säilyä vähemmän aikaa, jos laitat päälle smetanaa tai tuoreita yrttejä ennen säilytystä. Laita tähteet ilmatiiviiseen astiaan, laita ne jääkaappiin ja lämmitä uudelleen liedellä tai mikroaaltouunissa. Jos kyseessä on tomaattikeitto pastan kanssa, voit joko säilyttää keiton pastan kanssa tai poistaa pastan ja lisätä sen uudelleen lämmitettyyn, lämpimään keittoon.
Jos tomaattikeittosi on liian hapanta, voit lisätä sokeria tai suolaa, ja jos tämä ei toimi, kokeile käyttää hieman ruokasoodaa. Ruokasooda reagoi hapon kanssa, jolloin keitto vaahtoaa hieman ja palaa sitten normaaliksi. Näin mausta tulee vähemmän hapan.
Parasta tomaattikeitossa on se, että voit säädellä makeutta, mausteisuutta, happamuutta ja makuja lisäämällä tai poistamalla joitakin ainesosia, yrttejä ja mausteita. Erityisen hyvä idea on lisätä keittoon tuoretta chiliä tai kuivattuja chilihiutaleita sen maustamiseksi. Myös jauhetun pippurin lisääminen maustaa tomaattikeittoa. Jos tomaattikeitosta tuli liian mausteinen, smetanan käyttö tomaattikeitossa pehmentää hieman mausteisuutta.
Tomaattikeitto, jossa on smetanaa, on herkkua riippumatta siitä, nautitko creme fraissea keiton päällä tuoreilla yrteillä koristeltuna vai lisäätkö creme fraichen jo keittoa hauduttaessasi ja maustaessasi sitä. Jälkimmäisen vaihtoehdon valitsemalla creme fraiche tomaattikeitossa tekee siitä kermaisempaa, mutta lisäämällä sitä tomaattikeiton päälle saat raikkaan ja kevyen lisukkeen, joka tekee keitostasi entistäkin parempaa.
Ainekset
Tomaattikeitto
25 g | |
Sipuli
|
1 |
Iso, hienonnettu valkosipulinkynsi
|
1 |
Sokeria
|
1 tl |
Porkkanaa pieninä paloina (n. 175 g)
|
3 |
Hienonnettuja tomaatteja (400 g kypsiä tomaatteja tai 1 tlk)
|
400 g |
Kuivattua tuoretta basilikaa
|
1 tl |
Kasvisfondia
|
1 l |
Jauhettua pippuria
|
|
Kuivaa pastaa esi. simpukkapastaa tai sarvimakaroneja
|
200 g |
Koristeluun
Arla® Lempi Smetanaa
|
2 dl |
---|---|
Täysjyväleipä
|
|
Valitsemiasi vihanneksia esim. paprikaa, porkkanaa, selleriä tms.
|
400 g |
Nauti runsas ateria kotitekoisella tomaattikeitolla
Mikään ei ole rauhoittavampaa kuin kotitekoinen tomaattikeitto. Tässä tomaattikeittoreseptissä on sipulia, valkosipulia ja kuivattua basilikaa maun lisäämiseksi sekä porkkanoita ja pastaa, jotka tekevät siitä täyteläisemmän. Nauti tätä helppoa tomaattikeittoa pastan kanssa täyttävänä pääruokana leivän kera tai pienenä ja lämmittävänä alkuruokana.
Kasvistomaattikeitto tuoreista tomaateista
Tomaattikeiton ainoat kasvikset eivät välttämättä ole vain tomaatteja. Käytä kasvissosekeittoreseptiä, jossa on tuoreita tomaatteja, porkkanoita, paprikaa tai muuta vastaavaa, jotta saat lisää kasviksia joka päivä - tämä sopii erinomaisesti siihen, että saat lapsesi syömään enemmän kasviksia heidän tietämättään, sillä kasvikset ovat täydellisesti naamioituneet kasvissosekeittoon. Klassinen ainesosa on porkkana, mutta voit käyttää tuoretta tomaattikeittoa varten myös muita makeita vihanneksia, kuten kurpitsaa, paprikaa tai bataattia.
Päivitä tomaattikeittosi pastalla ja creme fraichella
Keitto on herkullista jo itsessään, mutta pastan yhdistäminen tomaattikeittoon nostaa sen aivan uudelle tasolle. Se lisää sekä rakennetta että kylläisyyttä, ja voit varioida sitä ja käyttää kaikkia pastan muotoja ja kokoja. Tee tomaattikeittoa simpukkapastasta, pienillä sarvimakaroineilla tai isoilla, maukkailla ravioleilla, kuten tässä reseptissä: kermainen sienikeitto raviolien kanssa. Kokeile lisätä pastaa tomaattikeittoon seuraavan kerran, kun kaipaat herkullista ateriaa, jossa on rohkeaa tomaatin makua ja mureaa pastaa.
Mausteinen vai makea? Tuunaa tomaattikeiton reseptiä
Vaikka tomaattikeitto on klassikko, voit helposti piristää sitä tuunaamalla hieman reseptiäsi. Tee keitosta makeampaa lisäämällä kermaa tai kookosmaitoa, punaista paprikaa. Muista käyttää auringossa kypsytettyjä tomaatteja, jotta saat kaiken irti makeasta ja rohkeasta tomaatin mausta - jos siis teet tomaattikeittoa tuoreista tomaateista.
Voit myös valmistaa mausteisen tomaattikeiton lisäämällä tuoreita chilipippureita tai kuivattuja chilihiutaleita, kun kuullotat sipulia, valkosipulia jne. Voit myös lisätä hieman pippuria, jos tarvitset vain pientä lisäpotkua keittoon.
Vinkkejä
Kun valmistat pastaa tomaattikeittoon, on tärkeää, että sitä ei keitetä liikaa. Pastan on oltava pehmeää, mutta napakkaa, joten pidä keittoa silmällä pastan lisäämisen jälkeen. Voit myös keittää pastan ensin vedessä al dente -kypsyyteen ja lisätä sen sitten tomaattikeittoon ja sekoittaa nopeasti ennen tarjoilua.
Tomaattikeiton kaveriksi valmistettu pasta voi helposti menettää makunsa silloin, kun lisäät pastan keiton joukkoon, joten muista lisätä riittävästi suolaa ja mausteita. Kiehauttamalla pastan ensin erikseen varmistat myös, että saat pastaan riittävästi makua ja vältät makujen laimenemisen.