&format=jpg)
Maailman Paras Porkkanakakku

Tee näin:
Maailman Paras Porkkanakakku
Tuorejuustokuorrutus
Kysymyksiä porkkanakakusta
Reseptimme avulla on helppo leipoa herkullinen, kostea porkkanakakku. Alta voit oppia lisää klassikkokakusta lukemalla vastaukset porkkanakakkua koskeviin usein kysyttyihin kysymyksiin.
Klassisessa reseptissä kakku sisältää tuoreita, raastettuja porkkanoita ja saksanpähkinöitä. Kakkuun lisätään usein myös hedelmiä, kuten rusinoita tai ananasta, jotta kakun luonnollinen makeus saisi vielä lisää vivahteita. Makeuden vastapainoksi kakku kuorrutetaan yleensä herkullisella ja happamahkolla tuorejuustokuorrutteella, jolloin porkkanakakku ja tuorejuustokuorrute muodostavat vastustamattoman makuparin.
Tee yksinkertaisesti voista, sokerista ja kananmunasta taikinaseos ja sekoita kuivat aineet tähän seokseen vuorotellen herkullisten porkkanoiden, saksanpähkinöiden ja rusinoiden kanssa. Paista kakkua, kunnes hammastikku tai veitsi tulee puhtaaksi keskeltä, ja anna kakun jäähtyä kokonaan. Kun kakku on tarpeeksi kylmää, kuorruta se kotitekoisella tuorejuustokuorrutteella ja tarjoile herkullisen kostea kakku saksanpähkinöillä ja sitruunankuorella koristeltuna.
Porkkanakakun pakastaminen, niin kuorrutettuna kuin kuorruttamattomana, on täysin mahdollista. Kakun annetaan jäähtyä kokonaan, se joko kuorrutetaan tai jätetään kuorruttamatta, asetetaan pakastimeen kannettomaan astiaan kahdeksi tunniksi, otetaan pakastettu kakku pois ja kääritään ensin kelmuun ja sitten alumiinifolioon, minkä jälkeen se asetetaan takaisin ilmatiiviiseen astiaan ja pakastimeen. Näiden vaiheiden noudattaminen estää kakun paleltumisen ja varmistaa pakastetun kakun rakenteen ja laadun. Kuorruttamaton kakku säilyy pakastimessa jopa 3 kuukautta. Anna kakun sulaa yön yli jääkaapissa ja anna sen olla huoneenlämmössä hetki ennen tarjoilua.
Koristeet - eli porkkanakakun koristelu tuorejuustokuorrutteella ja hienonnetuilla saksanpähkinöillä - ovat melko yksinkertaisia, mutta niiden avulla kakku saa kauniin ulkonäön sen lisäksi, että se antaa hyvän makumaailman. Hedelmävärin lisääminen kuorrutteeseen on yksi vaihtoehto, jos haluat kokeilla hauskojen koristeiden tekemistä kakkuun - ehkä jotain pieniä porkkanoita eloisan oranssin ja vihreän värisinä. Erilaisten pursotuskärkien ja -tekniikoiden käyttö voi myös auttaa luomaan vaikuttavan ilmeen.
Ilman kuorrutusta kakkua ei tarvitse säilyttää jääkaapissa, jos aiot syödä sen noin 2 päivän kuluessa. Säilytä vain ilmatiiviissä astiassa, joka on sijoitettu paikkaan, joka ei ole liian kuuma. Jos kakkua syödään pidempään kuin 2 päivää, laita kakkuastia sen sijaan jääkaappiin. Kuorrutettu kakku on aina säilytettävä jääkaapissa. Muuten kuorrute saattaa alkaa ohentua, menettää silkkisen rakenteensa ja lopulta pilaantua. Ota kakku pois jääkaapista noin 1 tunti ennen tarjoilua, jotta se on huoneenlämpöistä ja säilyttää tunnusomaisen pehmeän suutuntumansa.
Kakun säilyvyys riippuu siitä, miten sitä säilytetään ja onko se kuorrutettu vai ei. Kuorruttamaton kakku säilyy jääkaapissa enintään 7 päivää ja työtasolla noin 2 päivää. Kuorrutettu kakku säilyy jääkaapissa 5 päivää, jos se säilytetään oikein. Helpoin tapa säilyttää tämänkaltainen kuorrutettu kakku pilaamatta sen koristeita, on säilyttää se suuressa, ilmatiiviissä kakkukuvussa.
Helpoin tapa raastaa tai silputa porkkanat, joita haluat käyttää kakkuihin, on käyttää laatikkoraastimen pienten reikien puolta. On suositeltavaa raastaa porkkanat hienoksi eikä käyttää suurempaa raastetta, sillä hienoksi raastettu porkkana jakautuu tasaisemmin kakkutaikinaan. Näin valmis kakku saa tasaisemman rakenteen, joka on kostea ja tiivis. On parasta käyttää tuoreita porkkanoita eikä valmiiksi silputtuja, sillä ne ovat yleensä paljon kovempia ja kuivempia.
Paras kuorrute tämän kaltaiselle makealle ja tiiviille kakulle on kotitekoinen tuorejuustokuorrute. Sitruunalla maustetun tuorejuustokuorrutteen silkkisen pehmeä rakenne ja lievä hapokkuus täydentävät täydellisesti porkkanakakun makeutta ja tiiviyttä, mikä luo taivaallisen makuparin. Anna tuorejuuston tekeytyä huoneenlämmössä hetki ennen kuorrutteen valmistamista, jotta siitä tulee sileää ja kokkareetonta.
Ainekset
Porkkanakakku
300 g | |
Ruskeaa sokeria
|
n. 5 dl eli 300 g |
Kananmunat
|
4 |
Jauhoja
|
n. 5 dl eli 300 g |
Kanelia
|
3 tl |
Leivinjauhetta
|
3 tl |
Hienoksi raastettua porkkanaa (noin 450 g)
|
7 |
Hienonnettuja saksanpähkinöitä
|
100 g |
Rusinoita
|
2 dl |
Tuorejuustokuorrutus
Maustamatonta tuorejuustoa
|
400 g |
---|---|
Tomusokeri
|
100 g |
Hienoksi raastettua sitruunankuorta
|
4 tl |
Sitruunamehua
|
4 tl |
Koristeluun
Paloiteltuja saksanpähkinöitä
|
|
---|---|
Hienoksi raastettua sitruunankuorta
|
Klassinen ja helppo porkkanakakku saksanpähkinöiden kera
Kotitekoinen porkkanakakku tuorejuustokuorrutteella on useimpien ihmisten suosiossa syystä - se on yksinkertaisesti herkullista! Kakussa on täyteläinen ja tiivis rakenne, ja se maistuu ihanalta, kun hieman hapan kuorrutus kumoaa porkkanoiden ja rusinoiden makeuden. Porkkanakakku saksanpähkinöillä ja rusinoilla on helppo valmistaa ja vielä helpompi herkutella. Saksanpähkinöiden käyttö tuo rapeutta kakun muuten pehmeään koostumukseen, ja niiden pähkinäinen maku sopii hyvin yhteen kakun ruskean sokerin ja kanelin makean mausteisuuden kanssa.
Tuorejuustokuorrutus porkkanakakkuun
Porkkanakakku tuorejuustokuorrutteella on lyömätön klassikko, ja tuskin voit syödä toista ilman toista. Kirpeän tuorejuustokuorrutteen raikkaus sopii loistavasti tällaiseen makeaan kakkuun. Kun kuorrutteeseen käytetään tuorepuristettua sitruunamehua sekä tuoretta raastettua sitruunankuorta, sen tuoma säväys makeaan, kosteaan kakkuun tekee siitä täydellisen yhdistelmän monipuolisia makuja. Myös koostumukset täydentävät toisiaan kauniisti, sillä kevyt ja silkkinen tuorejuustokuorrutus korostaa kakun täyteläisyyttä.
Jos et voi saada tarpeeksesi porkkanakakun ja tuorejuustokuorrutteen yhdistelmästä, kokeile käyttää tuorejuustokuorrutteen reseptiämme muiden muffinssien ja kakkujen kanssa, kuten nopeiden ja helppojen banaanimuffinssien tai intensiivisen kahvikakun kanssa.
Kostea ja makea porkkanakakkua rusinoilla
Rakastettu kakku on tunnettu kosteudestaan ja herkullisen tiiviistä koostumuksestaan, ja reseptimme tuo tämän esiin täydellisesti. Tuoreet porkkanat taikinassa tekevät kakusta pehmeän ja herkullisen kostean kokemuksen, josta tekee vielä makeamman se, että kakkuun on lisätty pureskeltavia rusinoita, jotka lisäävät rakennetta. Porkkanakakku rusinoilla on vastustamaton makean maun ja erilaisten rakenteiden yhdistelmä, ja se on herkullinen jälkiruoka tai välipala, jota rapeat saksanpähkinät vain tehostavat.
Kokeile porkkanakakun mausteita ja makuja
Vaikka useimpien porkkanakakkureseptien ainesosaluetteloissa on jo mausteita, kuten meidän reseptissämme kanelia, voit helposti tuunata klassisen kakun lisäämällä taikinaan muitakin mausteita. Esimerkiksi kardemummalla, muskottipähkinällä ja inkiväärillä maustettu porkkanakakku antaa lämmittävän kokemuksen, jota silkkisen pehmeä tuorejuustokuorrutus tasapainottaa täydellisesti. Erityisesti inkiväärin voimakas maku muodostaa miellyttävän kontrastin porkkanoiden ja kuorrutteen makeudelle.
Jos haluat vielä rapeamman rakenteen, sekoita saksanpähkinät kinuskin kanssa. Sulata sokeri pannulla ruskeaksi, lisää saksanpähkinät ja pyörittele, kunnes pähkinät ovat peittyneet. Anna jäähtyä ja hajota ne sitten ennen kuin ripottelet ne kuorrutteen päälle.
Ananas-porkkanakakku
Toinen herkullinen muunnelma on ananasporkkanakakku. Murskatun ananaksen käyttö tekee kakusta huomattavan kostean, ja siinä on paljon lisämakeutta, sillä makea hedelmä tuo kakkuun rutkasti lisää makua. Se ei lisää kakkuun paljoakaan ananaksen makua, mutta koska se sisältää luonnostaan makeutta, se makeuttaa kakkua vielä enemmän kuin porkkanat. Ananaksen käyttö takaa kakun kosteuden ja antaa silti mahdollisuuden nauttia klassisen porkkanakakun tunnetuista mauista sekä kakusta, jonka päällä on tuorejuustokuorrutus.
Jos ananaksen käyttäminen tämän klassisen reseptin kokeiluun on herättänyt kiinnostuksesi, saatat olla kiinnostunut siitä, että meillä on myös resepti kuohkealle ananaskohokkaalle - silloin kun haluat sekoittaa toisen jälkiruokaklassikon käyttäen tuoreita hedelmiä.
Vinkkejä
Tuorejuustokuorrutteisen porkkanakakun reseptimme avulla voit leipoa myös herkullisen kosteita porkkanakakkumuffinsseja. Ne sopivat erinomaisesti aamiaiseksi, makeaksi välipalaksi tai matkalle, sillä ne on helppo ottaa mukaan. Kaada noin ½ dl taikinaa vuorattuun tai voideltuun muffinivuokaan tai silikonisiin muffinivuokiin ja paista muffinseja uunin keskitasolla noin 15 minuuttia 200 °C:n tavallisessa uunissa. Koristele porkkanakakkumuffinit kuorrutteella kakun tapaan ja nauti!
Sekä näiden muffinssien että kakun kohdalla voit käyttää hammastikkutestiä selvittääksesi, ovatko ne valmiita. Työnnä hammastikku keskelle ja katso, onko muru jähmettynyt. Jos hammastikku tulee ulos puhtaana, kakku tai muffinit ovat valmiita. Jos kakku tai muffinssi on joko tahmea tai siihen on tarttunut muruja, ne tarvitsevat hieman enemmän aikaa uunissa - muista kuitenkin, ettet paista muffinsseja tai kakkua liikaa. Paistoaika voi riippua uunistasi, joten ei ole syytä epätoivoon, jos paistoaika on hieman odotettua pidempi.