Voitaikina

Voitaikina

1 tunti Klassikko
(14)
Kommentit
Voitaikinan tekeminen alusta lähtien itse on helpompaa kuin luulet. Varmista vain, että voi on jääkaappikylmää, niin lopputulos on onnistunut.
tallenna resepti
Jaa
Tulosta
https://www.arla.fi/reseptit/voitaikina/

Tee näin:

Voitaikina
  • Kaikkien ainesosien on oltava kylmiä. Sekoita jauhot, vesi ja puolet voista taikinaksi.
  • Anna taikinan levätä jääkaapissa 30 minuuttia.
  • Kauli taikina noin 35x35 cm:n kokoiseksi neliöksi.
  • Raasta tai viipaloi loput voista ja aseta se puolelle taikinaruudusta. Taita toinen taikinapuolikas voin päälle.
  • Kauli tai painele taikina noin 40x20 cm:n kokoiseksi neliöksi. Varmista, ettei voita pursua ulos.
  • Taita taikina kolmeen osaan yhteen suuntaan ja kahteen osaan toiseen suuntaan kuvan mukaisesti. Anna levätä jääkaapissa noin 15 minuuttia.
  • Toista rullaaminen ja taittaminen vielä kaksi tai kolme kertaa.
  • Kauli taikina ohueksi levyksi, noin 30x60 cm.
  • Taikina voidaan leikata paloiksi ja pakastaa: aseta levyt tarjottimille ja pakasta niitä noin 30 minuuttia.
  • Pinoa ne sitten päällekkäin niin, että jokaisen kerroksen välissä on voipaperia tai muovikelmua, ja säilytä tiiviisti suljetussa muovipussissa tai purkissa.
Valmis!
Arvioi resepti
1
2
3
4
5

Voitaikina Q&A

Pitäisikö voin olla kylmää voitaikinaa tehtäessä?
Miten varmistan, että lehtitaikina ei vetty?
Miten teet voitaikinasta rapeaa?
Miten saat voitaikinan kohoamaan korkeammaksi?

Ainekset

600 g
Voitaikina
250 g
Vehnäjauhoja
4 dl
Vettä
1 dl

Lehtevä, kerroksellinen ja voinen taikina

Jotkut asiat elämässä vain maistuvat paremmilta, kun ne tulevat omasta keittiöstä, ja voitaikina on yksi niistä. Voitaikinan valmistaminen itse on vaivan arvoinen asia, ja sinut palkitaan erityisen kuohkealla, voisella taikinalla, joka sopii melkein mihin tahansa leivontaan.

Voitaikina toimii myös piirakkapohjana

Piirakassa pohja on yhtä tärkeä kuin täyte, eikä tämän reseptin kanssa voi mennä pieleen. Voitaikina antaa tyydyttävän lehtevän ja voisen kontrastin mille tahansa piirakkatäytteelle, joten se on mainio ainesosa kaikkien aikojen parhaisiin piirakoihin.

Vinkkejä voitaikinan onnistumiseen

Viisi tärkeintä vinkkiä ovat: älä koskaan kiirehdi kaulimisen ja taittamisen kanssa, käytä aina kylmää voita, varmista, että taikina pysyy kylmänä koko valmistusprosessin ajan, käsittele taikinaa mahdollisimman vähän ja esilämmitä uuni oikeaan lämpötilaan ennen paistamista.

Erilaiset voitaikinaan sopivat täytteet

Makea tai suolainen, piirakka tai tasku, pohja tai päällinen, tämän taikinan lehtevtts ja herkullinen maku tekevät siitä ihanan monipuolisen. Nopeasti ja näyttävästi toteutettuja suolaisia herkkuja ovat esimerkiksi kinkku-juustopasteijat sekä pinaatti-feta-kolmiot. Jälkiruoaksi voit leipoa voitaikinasta neliöitä ja täyttää ne millä tahansa hillosta kermavaahtoon ja tuoreisiin marjoihin.

Voitaikinan säilytys ja pakastaminen

Tämän reseptin kauneus on siinä, että sillä valmistettu voitaikina säilyy todella hyvin pakastimessa, joten ylimääräinen vaivannäkö todella kannattaa. Leikkaa kaulittu voitaikina levyiksi (käytä terävintä veistäsi, jotta kauniit kerrokset säilyvät), esipakasta yksitellen 30 minuutin ajan ja pinoa sitten erotellen ne leivinpaperikerroksella. Laita lopuksi voitaikinan palat tiiviisti suljettuun muovipussiin ja pakasta jopa kuuden kuukauden ajan.

Kommentit

Osaa sisällöstä ei voida näyttää, koska seuraavat evästeet on poistettu käytöstä

  • Toimivuusevästeet
  • Kohdistamisevästeet