Tomaattikeitto

Tomaattikeitto

45 minuuttia Illallinen Pääruoka Klassikko
(3)
Kommentit
Nauti herkullisesta, lämpimästä ja maukkaasta kotitekoisesta tomaattikeitosta. Se on sekä nopeaa että helppoa valmistaa, minkä lisäkse se lämmittää ihanasti sateisimpanakin päivänä. Käytä suosikkivihanneksia tai niitä, joita jääkaapissa on jäljellä, sekä tuoreita tai purkitettuja tomaatteja. Mausta keitto lopuksi suolalla ja pippurilla. Tarjoile kotitekoinen tomaattikeitto leivän kanssa.
tallenna resepti
Jaa
Tulosta
https://www.arla.fi/reseptit/tomaattikeitto/

Tee näin:

Tomaattikeitto
  • Sulata voi isossa, paksupohjaisessa kattilassa korkealla lämmöllä. Varo, ettei se ruskistu. Kuullota sipulia, valkosipulia, suolaa ja sokeria noin 2 minuuttia.
  • Lisää loput ainekset ja keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin 20 minuuttia tai kunnes porkkanat ovat pehmeitä.
  • Soseuta keitto pienempinä annoksina (täytä tehosekoitin vain ⅓).
  • Sekoita kutakin annosta suurimmalla nopeudella 45 sekuntia tai kunnes se on sileää. Kaada keitto takaisin kattilaan ja kiehauta uudelleen.
  • Lisää pasta ja keitä keittoa miedolla lämmöllä kannen alla vielä 10 minuuttia. Sekoita silloin tällöin. Pastan pitäisi olla pehmeää, mutta hieman napakkaa.
  • Mausta suolalla ja pippurilla ja tarjoile heti smetanan, leivän ja vihannesten kanssa.
Valmis!
Arvioi resepti
1
2
3
4
5

Kysymyksiä kotitekoisesta tomaattikeitosta

Helpon tomaattikeiton valmistaminen ei vaadi kuin muutamia ainesosia, joita ruokakomerosta usein löytyy jo valmiiksi. Alta voit lukea lisää siitä, miten valmistat parasta kotitekoista tomaattikeittoa.

Miten tehdä tomaattikeittoa?
Miten tehdä tomaattikeittoa tuoreista tomaateista?
Miten tehdä tomaattikeittoa tomaattisäilykkeistä?
Mitä syödä tomaattikeiton kanssa?
Miten sakeuttaa tomaattikeitto?
Voiko tomaattikeittoa pakastaa?
Kuinka kauan tomaattikeitto säilyy jääkaapissa?
Miten tehdä tomaattikeitosta vähemmän hapanta?
Miten maustaa tomaattikeitto?
Voiko tomaattikeittoon lisätä smetanaa?

Ainekset

4 annosta
Tomaattikeitto
25 g
Sipuli
1
Iso, hienonnettu valkosipulinkynsi
1
Sokeria
1 tl
Porkkanaa pieninä paloina (n. 175 g)
3
Hienonnettuja tomaatteja (400 g kypsiä tomaatteja tai 1 tlk)
400 g
Kuivattua tuoretta basilikaa
1 tl
Kasvisfondia
1 l
Jauhettua pippuria
Kuivaa pastaa esi. simpukkapastaa tai sarvimakaroneja
200 g
Koristeluun
Arla® Lempi Smetanaa
2 dl
Täysjyväleipä
Valitsemiasi vihanneksia esim. paprikaa, porkkanaa, selleriä tms.
400 g

Nauti runsas ateria kotitekoisella tomaattikeitolla

Mikään ei ole rauhoittavampaa kuin kotitekoinen tomaattikeitto. Tässä tomaattikeittoreseptissä on sipulia, valkosipulia ja kuivattua basilikaa maun lisäämiseksi sekä porkkanoita ja pastaa, jotka tekevät siitä täyteläisemmän. Nauti tätä helppoa tomaattikeittoa pastan kanssa täyttävänä pääruokana leivän kera tai pienenä ja lämmittävänä alkuruokana.

Kasvistomaattikeitto tuoreista tomaateista

Tomaattikeiton ainoat kasvikset eivät välttämättä ole vain tomaatteja. Käytä kasvissosekeittoreseptiä, jossa on tuoreita tomaatteja, porkkanoita, paprikaa tai muuta vastaavaa, jotta saat lisää kasviksia joka päivä - tämä sopii erinomaisesti siihen, että saat lapsesi syömään enemmän kasviksia heidän tietämättään, sillä kasvikset ovat täydellisesti naamioituneet kasvissosekeittoon. Klassinen ainesosa on porkkana, mutta voit käyttää tuoretta tomaattikeittoa varten myös muita makeita vihanneksia, kuten kurpitsaa, paprikaa tai bataattia.

Päivitä tomaattikeittosi pastalla ja creme fraichella

Keitto on herkullista jo itsessään, mutta pastan yhdistäminen tomaattikeittoon nostaa sen aivan uudelle tasolle. Se lisää sekä rakennetta että kylläisyyttä, ja voit varioida sitä ja käyttää kaikkia pastan muotoja ja kokoja. Tee tomaattikeittoa simpukkapastasta, pienillä sarvimakaroineilla tai isoilla, maukkailla ravioleilla, kuten tässä reseptissä: kermainen sienikeitto raviolien kanssa. Kokeile lisätä pastaa tomaattikeittoon seuraavan kerran, kun kaipaat herkullista ateriaa, jossa on rohkeaa tomaatin makua ja mureaa pastaa.

Mausteinen vai makea? Tuunaa tomaattikeiton reseptiä

Vaikka tomaattikeitto on klassikko, voit helposti piristää sitä tuunaamalla hieman reseptiäsi. Tee keitosta makeampaa lisäämällä kermaa tai kookosmaitoa, punaista paprikaa. Muista käyttää auringossa kypsytettyjä tomaatteja, jotta saat kaiken irti makeasta ja rohkeasta tomaatin mausta - jos siis teet tomaattikeittoa tuoreista tomaateista.

Voit myös valmistaa mausteisen tomaattikeiton lisäämällä tuoreita chilipippureita tai kuivattuja chilihiutaleita, kun kuullotat sipulia, valkosipulia jne. Voit myös lisätä hieman pippuria, jos tarvitset vain pientä lisäpotkua keittoon.

Vinkkejä

Kun valmistat pastaa tomaattikeittoon, on tärkeää, että sitä ei keitetä liikaa. Pastan on oltava pehmeää, mutta napakkaa, joten pidä keittoa silmällä pastan lisäämisen jälkeen. Voit myös keittää pastan ensin vedessä al dente -kypsyyteen ja lisätä sen sitten tomaattikeittoon ja sekoittaa nopeasti ennen tarjoilua.

Tomaattikeiton kaveriksi valmistettu pasta voi helposti menettää makunsa silloin, kun lisäät pastan keiton joukkoon, joten muista lisätä riittävästi suolaa ja mausteita. Kiehauttamalla pastan ensin erikseen varmistat myös, että saat pastaan riittävästi makua ja vältät makujen laimenemisen.

Kommentit