Tanskalainen ruisleipä

Tanskalainen ruisleipä

3 tuntia 5 minuuttia
(0)
Kommentit
Tanskalaisen ruisleipä on tuoreena parhaimmillaan ja se kutsuu kaikki tuoksullaan yhteisen ruokapöydän ääreen. Tämä katoaa nopeasti!
tallenna resepti
Jaa
Tulosta
https://www.arla.fi/reseptit/tanskalainen-ruisleipa/

Tee näin:

Tanskalainen ruisleipä
  • Laita marjat kulhoon, kaada kiehuvaa vettä niiden päälle sekoittaen ja anna niiden liota noin 1 tunnin ajan.
  • Liuota hiiva haaleaan veteen ja lisää loput ainekset. Sekoita taikina hyvin.
  • Peitä taikina esimerkiksi kannella ja laita se lämpimään paikkaan kohoamaan noin 1 tunniksi.
  • Siirrä taikina kahteen voideltuun leipävuokaan (johon mahtuu noin 1½ litraa) ja anna ruisleivän kohota toisen kerran noin 50 minuuttia.
  • Kuumenna uuni 175 °C:een.
  • Raaputa ruisleipien pinta ja paista niitä uunin alaosassa noin 1 tunti ja 15 minuuttia. Tarjoile voin kanssa.
Valmis!
Arvioi resepti
1
2
3
4
5
Valmistusvinkki

Tanskalaisen ruisleivän valmistuminen vie aikaa, mutta se on sen arvoista! Kun tanskalaisen ruisleivän taikina on kypsytetty ja kohotettu kunnolla, sen pintaan muodostuu pieniä, nuppineulan pään kokoisia reikiä. Kun pinnassa on noin 6-7 tällaista reikää, on taikina valmis leivottavaksi.

Tanskalainen ruisleipä Q&A

Onko tanskalaisen ruisleivän valmistuksesta herännyt kysymyksiä? Lue lisää alta!

Mikä on tanskalainen ruisleipä?
Miten tanskalaista ruisleipää valmistetaan?
Voiko tanskalaista ruisleipää pakastaa?
Kuinka kauan tanskalainen ruisleipä säilyy?

Ainekset

2 palaa
kokonaista leipää
Tanskalainen ruisleipä
Marjoja (esim. herukoita tai puolukoita)
300 g
Kiehuvaa vettä
5 dl
Hiivaa
25 g
Haaleaa vettä
3 dl
Arla® AB -piimää
4 dl
Porter-olutta
2 dl
Vehnäjauhoja
500 g
Ruisjauhoja
250 g
Pellavansiemeniä
200 g
Auringonkukansiemeniä
150 g
Seesaminsiemeniä
125 g
Suolaa
2 tl

Tanskalainen ruisleipä on kivaa vaihtelua arkeen

Ruisleipä tunnetaan ja sitä rakastetaan sen tummanruskeasta väristä, syvistä mauista ja tukevasta mutta pehmeästä rakenteesta. Tumma ja tiivis leipätyyppi on suosittu useimmissa Skandinavian maissa, ja niin on ollut ainakin keskiajalta lähtien. Tanskassa monet ihmiset syövät ruisleipää päivittäin - runsaana aamiaisena, klassisena lounaana tai nopeana ja helppona illallisena - ja jotkut tanskalaiset jopa pakkaavat ruisleivän mukaansa pitkälle lomalle lähtiessään. Me täällä Suomessa olemme perinteisen ruisleivän ystäviä, mutta kannattaa silti kokeilla myös tätä tanskalaista ruisleipää - saatat yllättyä!

Nauti kirpeästä ja maltaisesta mausta

Verrattuna klassiseen valkoiseen leipään tai rakenteeltaan vahvempaan täysjyväleipään, tanskalainen ruisleipä on maalaismaisempaa ja kiehuvampaa, ja sen mureus on paljon tiiviimpi. Ruis antaa leipätyypille monitahoisen, hieman happaman maun, jota tumman oluen lisääminen täydentää kauniisti. Piimän ja oluen käyttö on hyvä ja helppo tapa varmistaa, että kotitekoisista leivonnaisista tulee kosteita. Vaikka oluen alkoholi haihtuu leivän paistuessa, siitä jää jäljelle runsaasti happamuutta sekä makeaa, maltaista herkullisuutta.

Laita tanskalaisen ruisleipäviipaleen päälle suosikkijuustoasi tai leikkelettäsi ja salaattia. Näin saat leivästä ruokaisamman, vaikka toimii tanskalainen ruisleipä sellaisenaankin.

Tanskalaisen ruisleivän ikonisiin täytteisiin kuuluvat naudanpaisti remouladin, piparjuuren, suolakurkkukastikkeen ja paahdetun sipulin kera. Kananmunat ja katkaravut majoneesin, tomaatin, puutarhakrassin, kaviaarin ja sitruunaviipaleen kera. Possunpaisti rapean sianlihan rapeiden raasteiden, pikkelöidyn punakaalin, suolakurkkukastikkeen ja appelsiiniviipaleen kera, sekä patee paahdettujen sienien, pekonin ja pikkelöityjen punajuurten kera.

Tanskalainen ruisleipä sisältää runsaasti proteiinipitoisia siemeniä

Perinteinen tanskalainen ruisleipä on kuitupitoinen leipä, jossa on runsaasti erilaisia siemeniä ja jyviä, jotka yhdessä muodostavat herkullisen leivän. Pellavansiementen, auringonkukansiementen ja seesaminsiementen klassinen yhdistelmä on maukas ja antaa tanskalaiselle ruisleivälle hienovaraista maanläheistä ja pähkinäistä makua, joka tuo leivälle herkullista täyteläisyyttä. Marjojen maku on hieman makea ja hedelmäinen, mikä täydentää oluen maltaisuutta ja hienovaraista voimaista makua kauniisti ja antaa leivälle mielenkiintoisen rakenteen.

Kokeile hiivan sijasta hapantaikinaa

Perinteinen tanskalainen ruisleipä voidaan valmistaa myös käyttämällä hiivan sijasta hapantaikinaa hapattamisaineena. Hapantaikinaa käyttämällä saadaan aikaan hapokas aromi, joka korostaa tumman leivän luonnollista kirpeyttä ja täydentää sen maltaista makeutta. Lisäksi ruisleivän säilyvyysaika on hiivaleipää pidempi. Kun sinulla on oma hapantaikinakäynnistys, voit käyttää sitä varmistaaksesi, että sinulla on aina tuoreet tanskalaisen ruisleivän tai ilmavan ja rapean hapantaikinaleivän leivät valmiina helppoja ja herkullisia aterioita varten.

Kommentit

Osaa sisällöstä ei voida näyttää, koska seuraavat evästeet on poistettu käytöstä

  • Toimivuusevästeet
  • Kohdistamisevästeet