Risotto

Risotto

30 minuuttia Illallinen Pääruoka
(20)
Kommentit
Risotto on herkullinen italialainen ruoka, johon voi makunsa mukaan lisätä esimerkiksi pinaattia tai sieniä. Valmista herkullinen risotto ohjeellamme!
tallenna resepti
Jaa
Tulosta
https://www.arla.fi/reseptit/risotto/

Tee näin:

Risotto
  • Kiehauta liemi ja pidä se lämpimänä, kun keität risottoa.
  • Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuullota pienessä määrässä voita raskaalla pohjalla pannulla miedolla lämmöllä 8-10 minuuttia.
  • Sekoita joukkoon riisi ja keitä vielä 5 minuuttia sekoittaen, kunnes se on hieman läpikuultavaa. Lisää lämpöä hieman.
  • Lisää viini ja osa kuumasta liemestä. Sekoita kattilaa usein.
  • Kun neste on kiehunut ja riisi näyttää löysältä puurolta, on aika kaataa lisää lientä.
  • Jatka liemen lisäämistä usein sekoittaen, kunnes neste on imeytynyt ja riisi on kermaista, mutta siinä on vielä kiinteä ydin. Poista liedeltä.
  • Sekoita joukkoon loput voista ja juustosta. Mausta risotto suolalla ja pippurilla. Tarjoile heti.
Valmis!
Arvioi resepti
1
2
3
4
5

Risotto Q&A

Mistä tietää, milloin risotto on valmis?
Pitääkö risottoa kypsentää korkealla vai matalalla lämmöllä?
Pitääkö risottoa todella sekoittaa jatkuvasti?
Miten estää risottoa jäämästä mössöksi?
Tuleeko Arborio-riisi huuhdetta ennen keittämistä?

Ainekset

4 annosta
Risotto
Arborio- tai avorioriisiä
2 dl
Kasvisfondia
5- 6 dl
Salottisipuli
1
Valkosipulinkynsi
1
3- 4 rkl
Kuivaa valkoviini (valinnainen)
½ dl
Castello® Wästgöta raastettuna
1 dl
Suolaa ja mustapippuria

Perimmäinen italialainen herkkuruoka

Italialaista ruokaa pidetään jatkuvasti maailman suosituimpana ruokalajina, eikä sinun tarvitse katsoa paljon pidemmälle kuin herkulliseen risottoon ymmärtääksesi miksi. Kuin taikaiskusta lyhytjyväinen riisi muuttuu perusaineksesta kermaiseksi, ylelliseksi ja suussa sulavaksi annokseksi, joka päihittää joka kerta kaikki muut ruoat.

Risotto - alkuperä

Resepti, joka muistuttaa eniten nykyisin tuntemaamme ja rakastamaamme risottoa, on yhtä olennaisen italialainen kuin pasta, ja se on kirjoitettu vuonna 1809 Milanossa. Nykyään se tunnetaan nimellä risotto alla Milanese, ja reseptissä käytettiin alunperinkin kermaista keltaista riisiä, johon lisättiin sahramia sen ominaisvärin vuoksi. Siitä ruokalaji kehittyi nopeasti lukemattomiin nykyisin tuntemiimme lajikkeisiin.

Treffi-ilta ja gourmet-risotto

Harva asia tekee niin suuren vaikutuksen kuin kotiruoka, ja on mahtavaa, että herkullista risottoa voi valmistaa myös kotona. Tarjoile risotto raikkaan sitruunavichyn tai kuohuvan kanssa.

Parhaat riisityypit risottoon

Mikä tahansa erityisen tärkkelyspitoinen riisi sopii hyvin. Suosittuja lajikkeita ovat Arborio (yleisin ja suosituin), Carnaroli (pulleampi, suurempi jyvä) tai Vialone Nano (paksumpi ja vähemmän tärkkelyspitoinen lajike).

Kommentit