Nyhtölammas Ras el hanout

Nyhtölammas Ras el hanout

10 tuntia
Oletko kokeillut nyhtölammasta? Suosittelen, sillä tällä reseptillä ei ole vielä kukaan koskaan mennyt vikaan! Suussa sulava nyhtölampaan koostumus saadaan aikaan pitkällä uunihaudutuksella hyvin alhaisessa lämpötilassa. Mausteita ja lisukkeita voit vaihdella loputtomiin, ei tähän elinikänä ehdi kyllästyä…Resepti on hyvin yksinkertainen. Nyhtölampaan esivalmisteluun saa maksimissaan kulumaan 10 minuuttia, sitten sen voi unohtaa uuniin 10 tunniksi ja esillepano nyhtämisineen vie korkeintaan toiset 10 minuuttia. Pataan heitetyt kasvikset luovuttavat makua lihalle ja liemeen, joka estää lammasta kuivumasta. Luumut tuovat ihana makean vivahteen, joka sopii yhteen hienosti Ras el hanout – mausteseoksen kanssa. Mehevän kypsä liha myötää helposti haarukan alla nyhdettäessä ja jos sinulla on luullinen paisti, tässä kohtaa saat helposti eroteltua luut ja kaikki sulamattomat jänteet/kalvot/ lihan joukosta.
https://www.arla.fi/reseptit/nyhtolammas-ras-el-hanout/

Tee näin:

  • 1. Ras el Hanout on pohjoisafrikkalainen mausteseos, arabiankielinen nimi tarkoittaa parasta mausteseosta, joka kauppiaalta löytyy. Mausteseoksesta löytyy tusinan verran mausteita kuten, kardemummaa, juustokuminaa, neilikkaa, kanelia, muskottipähkinää, chiliä, korianterin siemeniä, maustepippuria, pippuria ja paprikaa. Seos maustaa lampaan upeasti, mutta itseasiassa perusresepti toimii lähes minkä tahansa mausteseoksen kanssa. Kannattaa kokeilla maustaa lammas intialaisittain, aasialaisittain, välimerellisesti, tai meksikolaisittain. Kullekin alueelle tyypilliset lisukkeet viereen ja nyhtölammas-ateria vie sinut mihin tahansa maailmankolkkaan haluatkin. Ja jos nyt ollaan aivan rehellisiä, niin resepti toimii myös pelkän suolan ja pippurin varassa. Joo, nyhtölampaalla on aivan erityinen paikka mun sydämessä. Kokeile, niin tiedät miksi!
  • 2. Laita uuni kuumenemaan 200°. Kuivaa lampaan paisti ja hiero suola ja Ras el hanout-mausteseos kauttaaltaan sen pintaan. Voit käyttää reseptissä myös luullista lampaanpaistia tai lampaanviulua, luuton mahtuu pataan kuitenkin usein parhaiten. Peittele luullinen paisti hyvin paistivuokaan foliolla, ellet voi käyttää pataa ja kantta. Laita lammas pataan (tai vuokaan) puolitettujen, kuorimattomien sipuleiden, kokonaisten valkosipulinkynsien, porkkanoiden ja luumujen kanssa. Lisää vesi ja sulje kansi tai peittele foliolla. Laita lammas uuniin ja alenna lämpötila 110°. Jätä uuniin yön yli tai 8-10 h.
  • 3. Raasta valkosipuli ja hienonna yrtit jugurttikastiketta varten. Sekoita ne jugurtin ja hunajan kanssa. Mausta kastike suolalla ja pippurilla ja ohenna tarvittaessa juoksevammaksi vedellä. Ota pitkään muhinut lammas varovasti padasta leikkuulaudalle ja revi pehmeä liha kahdella haarukalla palasiksi. Siivilöi liemi padasta ja käytä sitä lihan kostuttamiseen uudelleen lämmitettäessä. Siirrä liha tarjoilulautaselle, ripottele päälle sormisuolaa ja hienonnettuja, tuoreita yrttejä. Lusikoi hiukan jugurttikastiketta lihan päälle ja tarjoile loput erillisestä astiasta. Nyhtölammas maistuu couscousin tai riisin kera tai kääräistynä tortillan tai pita-leivän sisään. Se sopii myös uunissa paahdettujen lohkoperunoiden, porkkanoiden ja punajuurien kera.
Vinkki
  • Kokeile murentaa Apetina-juustoa nyhtölampaan pinnalle tarjottaessa.
Annos
  • Anna uuniin hoitaa hommat. Matala lämpötila ja pitkä paistoaika takaavat suussa sulavan paistin.
Valmis!

Ainekset

Luuton lampaanpaisti
1300 g
Suolaa
2 tl
Ras el hanout – mausteseosta
2 rkl
Valkosipulinkynsiä
5
Sipulia
2
Porkkanaa
2
Kuivattuja luumuja
200 g
Vettä
2 dl
Tuoreita yrttejä (minttua, korianteria, lehtipersiljaa)
Sormisuolaa
Hunajainen jugurttikastike:
Jogurtti
4 dl
Valkosipulinkynsiä
4
Hunajaa
3 rkl
Vettä