Kurpitsapiirakka

Kurpitsapiirakka

30 minuuttia
(30)
Kommentit
Kurpitsapiirakka on amerikkalainen syysjuhlien klassikko. Tässä reseptissä kanelin ja inkiväärin lämpö lisää kurpitsapiirakan herkullista makua entisestään.
tallenna resepti
Jaa
Tulosta
https://www.arla.fi/reseptit/kurpitsapiirakka/

Tee näin:

Kurpitsapiirakka
  • Aloita piirakkapohjasta. Sekoita jauhot, sokeri ja voi murumaiseksi massaksi.
  • Lisää munankeltuainen ja työstä taikinaksi.
  • Painele uuninkestävään muottiin, jonka halkaisija on noin 24 cm. Anna levätä jääkaapissa noin 30 minuuttia.
  • Aseta uuni 200 °C:een.
  • Kuori kurpitsa terävällä veitsellä. Kaavi siemenet pois lusikalla. Hienonna kurpitsa ja keitä sitä kevyesti suolatussa vedessä 5-8 minuuttia.
  • Valuta vesi pois ja jätä kurpitsa siivilään muutamaksi minuutiksi, jotta se valuu hyvin. Soseuta soseeksi ja anna jäähtyä hieman.
  • Lisää munat yksi kerrallaan. Sekoita loput täytteen ainekset keskenään ja kaada piirasvuokaan.
  • Paista uunin alaosassa 40-50 minuuttia. Anna jäähtyä.
  • Lisää päälle kermavaahtoa ja ripottele kurpitsansiemeniä.
Valmis!
Arvioi resepti
1
2
3
4
5

Kurpitsapiirakka Q&A

Miten välttää kurpitsapiirakan vettyminen?
Miten tehostaa kurpitsapiirakan makua?
Miten kurpitsapiirakan täyte sakeutetaan?
Kannattaako kurpitsapiirakka leipoa jo edellisenä päivänä?
Pitäisikö kurpitsapiirakan pohja esipaistaa?

Ainekset

Reseptistä valmistuu 1 piirakka
Pohja
(180g) vehnäjauhoja
n. 3 dl
Sokeria
2 rkl
125 g
Kananmunan keltuainen
1
Täyte
Kuorittua hokkaido-kurpitsoja kuutioina
250 g
Kananmunat
2
Sokeria
2 dl
Kanelia
1 tl
Piparkakkumaustetta
1 tl
Suolaa
1 tl
Vehnäjauhoa
2 rkl
2 dl
Sokeria
2 rkl
10 g
Kurpitsansiemeniä
75 g
Koristeluun
Kuohukermaa
1 dl
Hienonnettuja kurpitsansiemeniä
25 g

Kurpitsapiirakka - täydellinen syysjälkiruoka

Kurpitsapiirakka on ikoninen syysherkku. Kurpitsapiirakka liittyy vahvasti kiitospäivään, ja kurpitsan uskotaankin syntyneen Pohjois-Amerikassa noin 9000 vuotta sitten. Kurpitsat ovat kestäviä - ne kestävät haastavia sääolosuhteita ja jopa lievää pakkasta, ja intiaanit viljelivät niitä jo ennen papuja ja maissia.

Kurpitsan historia ja alkuperä

Kuten edellä mainittiin, kurpitsat kuuluivat intiaanien ruokavalioon satojen vuosien ajan, ja niitä valmistettiin loputtomasti eri tavoin. Nykyaikainen kurpitsapiirakka juontaa juurensa brittiläisiin uudisasukkaisiin, jotka kuorivat kurpitsan kuoren ja käyttivät sitä "piirakkana", jossa kypsytettiin kurpitsan sisus. Ensimmäinen tunnettu kertomus taikinapohjan käytöstä on vuodelta 1651, jolloin ranskalainen kokki François Pierre la Varenne sisällytti tällaisen piirakan reseptin keittokirjaansa, joka sittemmin käännettiin englanniksi nimellä "The French Cook".

Kurpitsapiirakan tarjoiluehdotukset

Kurpitsapiirakka tarjoillaan perinteisesti huoneenlämpöisenä kermavaahdon kera, mutta ei ole harvinaista, että kerma vaihdetaan vaniljajäätelöön. Kokeile lisätä hieman karpalokastiketta terävyyden lisäämiseksi, tai jos haluat hienostuneemman säväyksen, yhdistä siihen laadukasta sinihomejuustoa.

Pähkinöiden tai suklaan lisääminen kurpitsapiirakkaan

Pähkinät ovat klassinen yhdistelmä kurpitsapiirakan kanssa - pähkinöillä, pekaanipähkinöillä tai jopa maapähkinävoilla saat upean lopputuloksen. Myös sulatetun tumman suklaan lisääminen kakun päälle on suosittua, samoin kuin korkealaatuisten suklaalastujen lisääminen paistamisen aikana.

Kommentit