Kurkumajuoma eli kultainen maito
Tee näin:
Kurkumajuoma eli kultainen maito
Vinkki
Jos ruokakomerossasi on vain kiinteää hunajaa tai jos nestemäinen hunaja on alkanut kiteytyä, ei ole syytä huoleen, voit silti kokeilla helpon kultaisen maidon reseptiämme. Huomaa, että koko purkin kiteytyneen hunajan nesteyttäminen toistuvasti heikentää sen makua ja ominaisaromia. Muista myös, että kiteytynyt hunaja ei ole mitenkään pilaantunutta, joten älä heitä sitä pois ennen kuin olet ainakin kokeillut vinkkiämme sen nesteyttämisestä. Laita haluamasi määrä hunajaa lasipurkkiin ja aseta se kulhoon. Tee vesihaude - kaada siihen niin paljon vettä, että hunaja on vesirajan alapuolella. Käytä 35-45 °C:n vettä. Sekoita välillä ja lisää tarvittaessa kuumaa vettä, kunnes hunaja on nesteytynyt. Raakahunajan kiteytymisen ja nesteytymisen estäminen mikroaaltouunissa ei ole suositeltavaa, sillä se saattaa kiehua ja muuttaa makua, ennen kuin sitä ehdit käyttää kurkumajuomaan.
Kurkumajuoma eli kultainen maito Q&A
Kurkumajuoma tunnetaan myös kultainen maito-nimellä. Sitä voi nauttia lämpimänä tai kylmänä, ja se saa keltaisen värinsä kurkumajauheesta. Lue lisää alta!
Ainekset
Kurkumajuoma eli kultainen maito
5 dl | |
Kurkumaa
|
1 tl |
Kardemummaa
|
½ tl |
Hunajaa
|
2 tl |
Lisää herkullisia ideoita
Hunajalla makeutettu kultainen maito
Kultainen maito, joka tunnetaan myös nimellä kurkumamaito tai hindiksi haldi doodh, on perinteinen intialainen juoma, joka on viime vuosina saavuttanut suosiota kaikkialla maailmassa. Juoma on lämmin, mausteinen ja lohduttava. Sen elävä, kultainen väri on vaikuttava, mutta oman kotitekoisen kultaisen maidon valmistaminen on helppoa, sillä tarvitset vain neljä ainesosaa: maitoa, kurkumajauhetta, kardemummajauhetta ja hunajaa. Voit käyttää reseptissämme mitä tahansa maitoa, riippuen siitä, kuinka täyteläistä kurkumamaidostasi haluat. Jos haluat sakeimman koostumuksen ja kermaisimman suutuntuman, käytä täysmaitoa kotitekoisen kultaisen kurkumamaidon valmistukseen.
Lämmittävissä mausteissa on luonnollinen katkeruus, jota raakahunaja pehmentää. Koska reseptissämme käytetään kurkumajauhetta eikä tuoretta kurkumaa, se on nopeampi valmistaa ja vaatii vähemmän siivousta. Koska kurkumamaito on nopea ja helppo valmistaa, se sopii erinomaisesti aamulla nautittavaksi. Voit jopa valmistaa sen, kun banaanin, mustikan ja mantelin kanssa paistetut kaurat ovat uunissa.
Nauti mausteisesta ja lämpimästä mausta
Vaikka yksinkertainen kultaisen maidon resepti sisältää hyvin vähän ainesosia, se on täynnä makua, jonka kurkuma ja kardemumma antavat sille. Kurkumaa, jota kutsutaan joskus myös intialaiseksi sahramiksi, käytetään monissa intialaisissa ja kaakkoisaasialaisissa ruokalajeissa antamaan makua ja väriä.
Kurkumajauheessa on melko voimakas maanläheinen katkeruus, joka on parasta nauttia, kun sitä tasapainotetaan makeilla mausteilla tai ainesosilla, kuten hunajalla. Sen lämmittävät ominaisuudet ovat yhteisiä myös tämän reseptin toisen mausteen, kardemumman, kanssa. Kardemummalla maustetussa kultaisessa maidossa on tästä ihanasta mausteesta johtuva hienovarainen sitruksen maku, ja kokonaisvaikutelma on monitahoinen, maustettu juoma.
Jos kurkuman ja kardemumman lämmittävä maku miellyttää sinua, saatat nauttia myös chai latte -juomastamme. Tässä kuumassa teejuomassa on myös paljon ihania mausteita, kuten kardemumma, neilikka, tähtianis ja kaneli.
Tarjoile kultainen maito kuumana tai kylmänä
Kurkumamaitoa voi tarjoilla kuumana, kylmänä tai jäisenä, ja koska maitopohjaista juomaa voi nauttia monella tavalla, paras aika juoda kultaista maitoa on aina, kun siltä tuntuu. Kylmänä juomaa voi käyttää tavallisen maidon korvikkeena, eli voit kaada sitä aamulla kaurajuoman päälle ja piristää aamiaista.
Jos haluat valmistaa jäisen golden milk latte -juoman, käytä juomaan vain 2 dl maitoa ja säästä loput. Kaada lämmin maitoseos jäällä täytettyihin suuriin laseihin ja täytä juoma lopuilla kylmällä maidolla. Sekoita, kunnes seos on yhdistynyt, ja nauti se heti. Kultainen maitojäälatte on herkullinen ja virkistävä kuumana iltapäivänä, ja lämpimien, mausteisten makujen maistelu jääjuomassa on mielenkiintoinen ja hauska kokemus.
Tee kultaisesta maidosta omanlaisesi
Jos pidät juomistasi erityisen kermaisina, kokeile lisätä hieman kookosmaitoa kultaisen maidon reseptiimme. Kookosmaito on täyteläistä ja siinä on makea, pähkinäinen maku, jossa on kukkaisia vivahteita. Sen lisääminen kotitekoiseen kurkumamaitoosi tekee siitä koostumukseltaan hieman paksumpaa ja säilyttää sen ihanan täyteläisen suutuntuman.
Maitopohjaista juomaa voi käyttää myös muiden reseptien ja ruokien sekoittamiseen. Voit esimerkiksi valmistaa sillä mausteisempia versioita aamiaisklassikoista, kuten kaurapuurosta, tuorepuurosta tai smoothiesta. Kokeile käyttää sitä tavallisen maidon sijasta mangosmoothie-reseptissämme tai sekoita sitä keltaisten hedelmien, kuten banaanin, mangon ja papaijan, kanssa, jotta saat aikaan trooppisen aamiaisen kultaisen maitosmoothien, jossa kurkuman tunnusomainen kultainen väri tulee edelleen esiin. Pakastettuja hedelmiä käyttämällä saat paksumman smoothien, mutta voit tietysti käyttää tuoreita hedelmiä tai pakastettujen ja tuoreiden hedelmien sekoitusta.