Gazpacho

Gazpacho

Alkuruoka Klassikko
(2)
Kommentit
Koe kuuman espanjalaisen kesän ilo Gazpacho-reseptimme avulla. Kylmää keittoa kutsuttiin alun perin köyhän miehen ruoaksi, koska siihen käytettiin öljyä, murskattua valkosipulia, vihanneksia ja leivän jäännöksiä, jotka antoivat keitolle enemmän rakennetta. Nyt käytössämme on monia erilaisia vihanneksia ja hedelmiä, joten voit valita haluamasi keittoainekset; tämä keitto onkin nerokas tapa hyödyntää ylijääneet vihannekset ja vanhaksi jäänyt leipä. Mitä tulee perinteisiin gazpachon ainesosiin, teemme versiomme tomaateista, paprikoista, selleristä ja kurkusta. Nauti virkistävästä kylmästä keitosta, joka on täynnä ihania makuja ja saa taatusti makunystyrät kihelmöimään.
tallenna resepti
Jaa
Tulosta
https://www.arla.fi/reseptit/gazpacho/

Tee näin:

Gazpacho
  • Pilko kaikki vihannekset kuutioiksi ja laita ne suureen kulhoon (säilytä muutama kurkku ja sellerinlehti koristeeksi).
  • Lisää joukkoon valkosipuli ja basilika, lukuun ottamatta muutamia basilikanlehtiä koristeeksi.
  • Sekoita kaikki vihannekset öljyn, etikan ja leivän kanssa. Anna marinoitua vähintään ½ tuntia.
  • Laita kaikki tehosekoittimeen ja sekoita 2-3 minuuttia, kunnes seos on tasalaatuista.
  • Keiton lämpötila nousee hieman, kun se sekoitetaan, joten voit halutessasi laittaa sen jääkaappiin 15 minuutiksi tai tarjoilla keiton jääpalalla jäähdytettynä.
Krutongit
  • Leikkaa leipä 1x1 cm:n kuutioiksi ja levitä päälle oliiviöljyä ja suolaa.
  • Paista niitä pannulla keskilämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita, muista käännellä niitä välillä. Voit myös paistaa niitä esilämmitetyssä uunissa noin 10 minuuttia 200 °C:n lämmössä.
Viimeistely
  • Leikkaa kurkku ja selleri pieniksi kuutioiksi. Koristele keitto vihanneksilla, tuoreilla basilikanlehdillä, krutongeilla ja pienellä määrällä oliiviöljyä.
Valmis!
Arvioi resepti
1
2
3
4
5

Kysymyksiä gazpachosta

Mielestämme tämä on paras gazpacho-resepti, sillä se on täynnä tuoreita ainesosia ja runsaasti makuja. Tämän reseptin avulla saat todellista espanjalaista herkkua, joka valmistuu lähes hetkessä. Alla olemme vastanneet joihinkin usein kysyttyihin kysymyksiin tästä espanjalaisesta klassikosta. Jatka lukemista saadaksesi lisätietoja.

Mikä on gazpacho?
Miten tehdä gazpachoa?
Mitä tarjoilla gazpachon kanssa?
Tarjoillaanko gazpacho kuumana vai kylmänä?
Kuinka kauan gazpacho säilyy?
Voiko gazpachoa pakastaa?

Ainekset

6 annosta
Gazpacho
Kypsää tomaatti
8
Kurkku
1
Vihreä paprika
1
Punaista paprika
2
Varsiselleri (vain lehdet)
2
Hienonnettuja, tuoreita tuoretta basilikaa
1 dl
Hienonnettu valkosipulinkynsi
1
Viipaletta täysjyväleivät suuriksi kuutioiksi pilkottuna
2
Oliiviöljyä
1 rkl
Sherryviinietikkaa
1 rkl
Karkeaa suolaa
1 tl
Krutongit
Viipaletta täysjyväleivät pieniksi kuutioiksi leikattuna
4
Oliiviöljyä
2 rkl
Suolaa
½ tl
Koristeluun
Tuoreita tuore basilika
Kurkkua tai selleriä pieninä kuutioina
Oliiviöljyä

Aito espanjalainen gazpacho tuoreista tomaateista

Tutustu klassiseen kylmään espanjalaiseen vihanneskeittoon, joka maistuu ympäri vuoden, mutta erityisesti kuumana kesäpäivänä. Gazpacho, jota joskus kutsutaan andalusialaiseksi gazpachoksi, valmistetaan tuoreista, makeista tomaateista, kurkusta, etikasta, oliiviöljystä, yrteistä ja muutamista muista vihanneksista. Tässä maukkaassa kylmässä tomaattikeitossa on täydellinen tasapaino happamia, suolaisia makuja ja ripaus makeutta kypsistä tomaateista. Koska keitossa on niin paljon tuoreita ja maukkaita ainesosia, voit nauttia tätä espanjalaista herkkua myös koleampina päivinä. Se on niin vaatimaton mutta vastustamattoman herkullinen keitto.

Kokeile lisää keittoreseptejämme, esimerkiksi maukasta minestronea rapean leivän kera, yksinkertaista nuudelikeittoa kanan kanssa ja kermaista porkkanasosekeittoa.

Sakeutetaan perinteisellä tavalla leivän kanssa

Aidon tomaattigazpachon koostumukseen kuuluu leipä. Leipä onkin perinteinen ainesosa monissa espanjalaisissa resepteissä. Käytämme täysjyväleipää, joka auttaa sakeuttamaan keittoa ja antaa sille täyteläisemmän rakenteen ja antaa sen imeä itseensä kaikki muiden ainesosien herkulliset aromit. Lisäksi täysjyväleipä tuo keittoon enemmän makua. Leipä leikataan pienemmiksi paloiksi ja sekoitetaan oliiviöljyyn ja etikkaan sen pehmentämiseksi. Öljymarinadi ei ainoastaan lisää makua, vaan myös helpottaa leivän sekoittamista vihannesten joukkoon.

Kylmä vihanneskeitto, joka on maustettu sherry-etikalla

Sherry-etikka on espanjalaisen keittiön peruskamaa, ja sitä käytetään runsaasti monissa espanjalaisissa resepteissä ruokien maun parantamiseksi. Se valmistetaan käymisteitse sherryviinistä, ja sen maku on monipuolinen ja vähemmän hapokas kuin esimerkiksi puna- tai valkoviinietikan. Espanjalainen etikka on täynnä monivivahteisia aromeja, joita voidaan kuvailla pähkinäisiksi, ja ne ovat tasapainossa hapokkuuden ja kevyen makeuden kanssa - siinä on myös hienovaraisia karamellin vivahteita. Jos haluat valmistaa aitoa Gazpachoa, jossa on hapokkuutta, sinun on saatava käsiisi juuri tämä etikka.

Kokeile ainesosia

Anna klassiselle ruokalajille maukas päivitys avokadolla ja grillatuilla katkaravuilla. Leikkaa yksi avokado pienemmiksi kuutioiksi ja sekoita muiden ainesten kanssa. Siirrä kasvissekoitus kulhoon ja koristele basilikalla, avokadolla, grillatuilla katkaravuilla ja pienellä määrällä oliiviöljyä. Se on täydellinen vaihtoehto nopeaan arki-illan illalliseen perheen kanssa. Voit lisätä hieman serranopippuria, jos haluat tulisuutta. Serranopippuri on maultaan samanlainen kuin jalapenot, mutta maultaan terävä, kirkas ja raikas. Nauti mausteinen gazpacho alkupalana rapean leivän kera.

Vinkkejä

Tomaatit ovat tämän keiton tärkein ainesosa, joten muista valita parhaat mahdolliset kypsät tomaatit, jotta keitto saa parhaan mahdollisen maun. Tomaattien on oltava pulleita, ja niiden kuoren on oltava sileitä ja virheettömiä. Erilaiset tomaattilajikkeet ovat hyviä valintoja, ja voit helposti yhdistellä näitä kahta, mikä tuo gazpachoon mielenkiintoisempaa makua. Jos kaipaat kulhoon maukasta keittoa keskellä talvea, suosittelemme kirsikka- tai luumutomaatteja, jotka antavat mehukkaan makeutta.

Espanjalainen keitto maistuu parhaalta, jos annat sille aikaa kylmetä. Jotta maku kehittyisi, anna keiton olla jääkaapissa pari tuntia ennen tarjoilua.

Kommentit

Osaa sisällöstä ei voida näyttää, koska seuraavat evästeet on poistettu käytöstä

  • Toimivuusevästeet
  • Kohdistamisevästeet