Coq au vin

Coq au vin

1 tunti Illallinen Pääruoka Ateriakokonaisuus Ateriasuunnittelu Klassikko Päivällinen
(0)
Kommentit
Coq au vin eli kukkoa tai kanaa punaviinissä on klassinen ranskalainen ruokalaji, jonka voit tarjoilla esimerkiksi perunamuusin, riisin tai leivän kanssa.
tallenna resepti
Jaa
Tulosta
https://www.arla.fi/reseptit/coq-au-vin/

Tee näin:

Coq au vin
  • Puhdista kukko tai kana ja leikkaa se 8-10 palaksi. Poista nahka ja jänteet reisien uloimmasta osasta.
  • Laita pekoninpalat paistinpannulle ja paista niitä noin 2 minuuttia sekoittaen. Laita ne sitten sivuun odottamaan esimerkiksi lautaselle.
  • Lisää pannulle voita ja ruskista helmisipulit sekä sienet. Laita ne sitten sivuun samalle lautaselle kuin pekonipalat.
  • Ruskista kukko- tai kanapalat kokonaan noin 3 minuutin ajan. Toista kierrokset kahteen kertaan.
  • Laita lihat kattilaan ja ripottele päälle jauhoja. Lisää pekoni, helmisipulit, sienet, viini, liemi ja mausteet.
  • Anna coq au vinin kypsyä miedolla lämmöllä kansi päällä noin 35 minuuttia, kunnes kukko tai kana on mureaa, mutta ei hajoa.
  • Aseta liha ja vihannekset lämpimälle lautaselle.
  • Keitä kastiketta kovalla lämmöllä ilman kantta noin 5 minuuttia.
  • Ota kattila pois liedeltä ja sekoita kastike kylmään voihin. Mausta ja kaada kastike lihan ja vihannesten päälle.
  • Ripottele päälle persiljaa ja tarjoile heti perunamuusin, riisin tai leivän kanssa.
Valmis!
Arvioi resepti
1
2
3
4
5
Vinkki

Coq au vin on täynnä makuja, joita korostaa tuoreet ja laadukkaat ainesosat. Käytä miedon makuisia sieniä, jotta niiden maku ei tyrmää coq au vinin makua. Esimerkiksi nappisienet sopivat tähän ruokalajiin erinomaisesti. Coq au vin maistuu hyvältä myös seuraavana päivänä, joten älä huoli jos sitä jää yli. Coq au vin säilyy jääkaapissa 3-4 päivää, joten voit hyödyntää sitä myös mealpreppaukseen.

Coq au vin Q&A

Coq au vinin valmistus on helppoa, mutta joskus sen valmistuksesta herää kysymyksiä. Olemme koonneet niistä yleisimmät yhteen, sekä vastaukset niihin.

Mitä coq au vin on?
Miten coq au vin valmistetaan?
Mitä tarjoilla coq au vinin kanssa?
Mikä viini sopii parhaiten coq au vinin liemeen?
Voiko coq au vinia pakastaa?

Ainekset

Coq au vin
Kana tai kukkoa (n. 2,5kg)
1
Pekonikuutioita
125 g
25 g
Vehnäjauhoa
2 rkl
Punaviini
½ l
Kanalientä
3 dl
Valkosipulinkynttä
2
Tuoretta timjamia
½ dl
Tuoretta lehtipersiljaa
1 dl
Laakerinlehteä
2
Suolaa
½ tl
Pippuria
Sieniä
250 g
Ryvässipuleita
20

Klassinen coq au vin

Coq au vin on ranskalaisen keittiön klassikko. Ruokalajin ainesosaluettelo saattaa alkuun hämmentää, kun tarvitaan esimerkiksi kokonainen kana tai kukko. Tästä kaikesta syntyy kuitenkin herkullinen ruoka, joka on loppujen lopuksi erittäin helppo valmistaa.

Mikäli ranskalainen keittiö kiinnostaa enemmänkin, tutustu klassiseen quiche lorraineen, Niçoise -salaattiin tai crêpes suzetteen.

Coq au viniin sopiva viini

Coq au vinin yksi tärkeimmistä ainesosista on viini. Viinin tarkoituksena on tuoda makua, sekä pehmentää lisää. Esimerkiksi täyteläinen cabernet sauvignon on hyvä vaihtoehto, sillä viinissä on paljon happoja ja siinä on täyteläinen, tumma hedelmäinen maku.

Burgundinviiniä käytetään perinteisesti coq au viniin, joten pinot noirin kaltainen viini on myös hyvä valinta. Kuiva viini on helppo yhdistää kevyempien lihojen kanssa, ja siinä on kukkaisia ja maanläheisiä sävyjä, jotka eivät ole liian voimakkaita.

Coq au vin on täynnä syviä makuja

Coq au vin on täynnä syviä makuja, joita on ihana nauttia esimerkiksi viikonloppuna illallispöydässä. Pekoni ja yrtit tuovat coq au viniin suolaisuutta, sekä vivahteita, jotka sopivat punaviinikastikkeeseen erinomaisesti.

Käytitpä sitten kukkoa, kanaa tai muuta siipikarjaa, liha on taatusti mureaa. Perinteinen resepti on kehitetty tekemään sitkeästä lihasta syötävämpää, minkä vuoksi se ruskistetaan ja haudutetaan pienessä määrässä nestettä. Pitkä ja hidas kypsennys auttaa kehittämään makua ja mureutta. Käytä siis aikaa tämän ruokalajin valmistamiseen kunnolla.

Kokeile coq au vinia valkoviinissä

Perinteisesti coq au vin valmistetaan punaviiniin, mutta se ei välttämättä ole kaikkien mieleen. Voit kokeilla tehdä coq au vinia myös valkoviiniin helpon reseptimme avulla. Tutustu reseptiin täällä.

Kommentit