Chia-vanukas

Chia-vanukas

Brunssi Herkut Välipala Aamupala
(56)
Kommentit
Chia-vanukas on helppo ja nopea aamu- tai välipala, jonka voit valmistaa jo edellisenä iltana. Tarjoile chia-vanukas kauden marjojen tai hedelmien kera.
tallenna resepti
Jaa
Tulosta
https://www.arla.fi/reseptit/chia-vanukas/

Tee näin:

Chia-vanukas
  • Valmista chia-vanukas sekoittamalla keskenään maito, jogurtti ja chia-siemenet. Lusikoi chia-vanukas kulhoihin tai laseihin.
  • Peitä lasit muovikelmulla ja laita chia-vanukkaat jääkaappiin vähintään 3 tunniksi tekeytymään. Parhaimmillaan chia-vanukas on kuitenkin tekeydyttyään viileässä yön yli.
  • Tarjoile valmis chia-vanukas marjojen, hedelmien tai pähkinöiden kanssa. Chia-vanukkaat sopivat hyvin tarjoiltaviksi isommallekin porukalle, esimerkiksi brunssille tai piknikille.
Valmis!
Arvioi resepti
1
2
3
4
5

Chia-vanukas Q&A

Kun käytössäsi on helppo chia-vanukasresepti, nopean ja maukkaan aamiaisen tai välipalan valmistaminen on helppoa. Jos haluat oppia lisää tästä ruokalajista, lue alta vastauksemme sitä koskeviin useimmin kysyttyihin kysymyksiin.

Mitä on chia-vanukas?
Miten chia-vanukas tehdään?
Kuinka kauan chia-vanukas säilyy?
Voiko chia-vanukasta pakastaa?
Miltä chia-vanukas maistuu?
Miksi valmistamani chia-vanukas on juoksevaa?
Kuinka kauan chia-vanukkaalla kestää jähmettyä?
Miten tehdä chia-vanukas nopeasti?

Ainekset

4 annosta
Chia-vanukas
4 dl
Arla Luonto+ Vaniljajogurtti, laktoositon 1 kg
4 dl
Chian siemeniä
1½ dl
Kauden marjat tai hedelmiä tai pähkinöitä oman maun mukaan

Helppo yön yli tekeytyvä chia-vanukas

Chia-vanukas on ihanan helppo valmistaa. Valmistaminen vie vain muutaman minuutin ennen kuin laitat sen jääkaappiin tekeytymään ja annat sen paksuuntua yön yli. Maku on vastustamaton yhdessä kermaisen, paksun koostumuksen kanssa. Kun se sekoitetaan maitoon ja vaniljajogurttiin, miedon ja pähkinäisen makuisten chiansiementen makeus korostuu ja makuprofiiliin tulee hedelmäinen, kukkainen luonne. Kun siemenet imevät itseensä nestettä, ne turpoavat ja saavat paksun ja kermaisen rakenteen, joka tekee vanukkaasta ihanan täyteläisen.

Täydellinen aamiainen tai kevyt välipala

Chia-vanukas on loistava tapa aloittaa päivä tai nauttia välipala aterioiden välissä. Se sopii myös erinomaisesti mukaan on-the-go välipalaksi, sillä voit tehdä sen helposti kannellisiin rasioihin.

Koska chia-vanukas on niin monikäyttöinen, voit tehdä sitä myös jälkiruoaksi, jolla voit päättää isomaan aterian tyylikkäästi. Tarjoile vanukas tällöin tyylikkäissä laseissa ja käytä koristeluun hieman enemmän aikaa kuin normaalisti.

Chia-vanukas tuoreilla hedelmillä

Paras resepti on tietysti sellainen, jossa on mukana joitakin suosikkiraaka-aineitasi. Jos nautit kypsistä, makeista banaaneista, banaani-chia-vanukas on oikea tapa hyödyntää tätä reseptiä! Lisää esimerkiksi banaanisosetta, kun olet antanut vanukkaan olla jääkaapissa yön yli, tai koristele se yksinkertaisesti banaaniviipaleilla. Muita hyviä ideoita voisivat olla makean kirpeä mango-chiavanukas tai makea kookos-chiavanukas, jossa on joko kokonaisia tuoreita kookospaloja, kookoslastuja ja paahdettua kookospähkinää tai rapeaa kookosgranolaa.

Jos hedelmäiset maut eivät ole suosikkejasi, voit kokeilla mieleistäsi pähkinävoita, kuten maapähkinävoita, cashew- tai pekaanivoita. Nämä tahnat tuovat chiasiementen pähkinäisyyden paremmin esiin. Koska ne kuitenkin myös sakeuttavat vanukasta, voit joutua lisäämään hieman enemmän nestettä saadaksesi täydellisen koostumuksen vanukkaaseen.

Tummasuklaa-chia-vanukas tai vähemmän voimakas maito- tai valkosuklaa-chia-vanukas ovat puolestaan suklaanystävien makuun. Voit maustaa chia-vanukkaan myös lämpimillä mausteilla, kuten kanelilla, kardemummalla, neilikalla, muskottipähkinällä tai inkiväärillä.

Kokeile valmistaa sileä chia-vanukas

Jotkut haluavat tehdä sileän chia-vanukkaan, koska he pitävät siitä enemmän kuin perinteisen vanukkaan hyytelömäisestä koostumuksesta. Lisäksi vanukkaan survominen sileäksi voi auttaa sisällyttämään muita ainesosia, kuten hedelmiä tai pähkinöitä, perusteellisemmin vanukkaaseen, jolloin vanukkaan väri ja maku saattavat myös muuttua entistä paremmiksi.

Vinkkejä

Jotta chia-vanukkaasta tulee tasalaatuista, on hyvä sekoittaa maito, jogurtti ja chiasiemenet huolellisesti, kunnes kaikki siemenet ovat peittyneet nesteeseen. Anna seoksen levätä sekoittamisen jälkeen muutaman minuutin ajan, ennen kuin sekoitat sen vielä kerran nopeasti. Näin varmistat, ettei vanukkaaseen jää kokkareita ennen kuin laitat sen jääkaappiin. Se estää myös vanukkan erottumisen silloin, kun se jähmettyy yön yli. Kun seos on sekoitettu hyvin, peitä se ja siirrä jääkaappiin tekeytymään.

Kommentit