Bao-sämpylät

Bao-sämpylät

1 tunti Illallinen Pääruoka
(5)
Kommentit
Bao buns eli Bao-sämpylät ovat taiwanilaisia sämpylöitä, jotka ovat kypsennetty höyrykorissa. Täytä Bao-sämpylät chili-sienillä ja lisukkeilla. Kokeile!
tallenna resepti
Jaa
Tulosta
https://www.arla.fi/reseptit/bao-sampylat/

Tee näin:

Höyrytetyt bao-sämpylät
  • Aloita valmistamaan bao-sämpylät ja tee ensiksi sämpylätaikina.
  • Murskaa hiiva taikinakulhoon. Kuumenna vesi ja maito enintään kädenlämpöiseksi (37°C astetta). Kaada vesimaitoseos hiivan päälle vähän kerrallaan ja sekoita kunnes hiiva on kokonaan liuennut. Lisää kulhoon loput vesimaidosta, öljy ja sokeri.
  • Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola keskenään. Lisää jauhoseos taikinakulhoon ja vaivaa tasaiseksi taikinaksi. Peitä kulho muovikelmulla ja anna kohota noin 1 tunnin ajan.
  • Leikkaa leivinpaperi 12 palaksi kooltaan 8 x 8 cm.
  • Kumoa taikina jauhotetulle leivontapöydälle. Jaa taikina 12 osaan ja muotoile pyöreiksi palloiksi. Levitä taikinapallot soikion muotoisiksi taikinalevyiksi.
  • Voitele taikinasoikioiden yläpuoli pienellä määrällä öljyä. Taita taikinasoikiot kaksin kerroin ja aseta leivinpaperipalan päälle. Jätä bao-sämpylät kohoamaan 10 minuutiksi.
  • Täytä paistokasari 1/3 asti vedellä ja kiehauta.
  • Nosta bao-sämpylät leivinpapereineen höyrytyskoriin/ höyrystimeen väljästi ja sulje korin kansi.
  • Laita höyrytyskori paistokasariin. Bambukori ei saa osua veteen.
  • Anna bao-sämpylöiden kypsyä höyryssä noin 5 minuuttia. Ota bambukori pois lämmöstä ja anna bao-sämpylöiden seistä noin 1 minuutti.
  • Säilytä bao-sämpylät muovikelmun alla tarjoiluun saakka.
Chili-sienet
  • Huuhtele portobello-sienet ja poista sienten jalat.
  • Viipaloi sienet ja aseta kuivalle, kuumalle paistinpannulle. Paista sieniä noin 2 minuuttia. Lisää pannulle voi ja paista kunnes sienet ovat pehmeitä.
  • Lisää pannulle sriracha-kastike, soija ja hunaja. Keitä vielä 3-4 minuuttia.
Kokoa bao-sämpylät
  • Viipaloi kevätsipuli. Täytä bao-sämpylät chili-sienillä, majoneesilla, kevätsipulilla ja korianterilla.
  • Viimeistele bao-sämpylät paahdetuilla seesaminsiemenillä.
Valmis!
Arvioi resepti
1
2
3
4
5
Vinkki

Voit myös pakastaa höyrykypsennetyt bao-sämpylät ja valmistaa majoneesin itse.

Bao-sämpylät Q&A

Ovatko höyrytetyt sämpylät ja bao-sämpylät sama asia?
Voiko bao-sämpylöitä valmistaa ilman höyrystintä?

Ainekset

4 annosta
Bao-sämpylät
Hiivaa
25 g
1½ dl
Vettä
1 dl
Rypsiöljyä
1 rkl
Hienosokeria
1 rkl
Vehnäjauhoja
6 dl
Leivinjauhe
½ tl
Suolaa
2 tl
Chili-sienet
Portobello-sieniä
450 g
2 rkl
Sriracha-kastiketta
2 rkl
Japanilaista soijakastiketta
2 rkl
Juoksevaa hunajaa
2 rkl
Lisukkeet
Kevätsipuli
1
Majoneesia
1 dl
Ruukku tuoretta korianteria
Paahdettuja seesaminsiemeniä

Bao bun - pehmoisia sämpylöitä suolaisilla täytteillä varustettuna

Höyrytetyt bao-sämpylät suolaisella täytteellä ovat vastustamatonta aasialaista katuruokaa. Sana bao tarkoittaa yksinkertaisesti pullaa, ja niitä on saatavana monenlaisissa muodoissa ja täytteissä. Avoin bao on suosittu versio, joka täytetään usein suolaisella sianlihalla, naudanlihalla, ankanlihalla tai katkaravuilla. Meidän versiomme on kasvisversio, jossa on portobellosieniä ja sriracha-kastiketta; kyseisen kastikkeen avulla voit lisätä tulisuutta niin paljon kuin haluat.

Kokeile varioida maukkaita bao-sämpylöitä

Höyrytettyihin bao-sämpylöihin voidaan laittaa lähes rajattomasti erilaisia täytteitä. Lihan ystäville suosituimpia täytteitä ovat ehkä tahmea possunliha, BBQ-naudanliha ja hoisin-ankka. Miso-kuorrutettu lohi tai tempurakatkaravut ovat täydellinen valinta äyriäisversioksi. Kasvis-bao voidaan täyttää esimerkiksi sienillä tai miso-kuorrutetulla munakoisolla. Salaatti, korianteri, marinoitu sipuli ja raikas aasialainen salaatti täydentävät täydellisesti valitsemiasi suolaista täytettä. Lisää mehukkuutta ja makua voi lisätä srirachalla ja majoneesilla.

Kasvisversio bao bun -sämpylöistä

Bao ei suinkaan ole vain sekasyöjien herkku. Kasvisversiomme tyydyttää taatusti innokkaimmankin bao bun -himon - oli sitten kyseessä seka- tai kasvissyöjä. Juju on paistaa sieniä voissa, kunnes ne saavat syvän maun ja ruskistuneen pinnan ja pehmeän ytimen. Muita kasvisvaihtoehtoja ovat muun muassa miso-kuorrutettu munakoiso, marinoitu tofu ja mausteinen kukkakaali.

Kommentit