Aioli

Aioli

15 minuuttia Lisuke Lisuke kalalle
(2)
Kommentit
Tämä kotitekoinen aioli, jossa on kirpeä valkosipulin maku, on jääkaapin ehdoton varuste. Hyvin varusteltu jääkaappi, jossa on runsaasti erilaisia mausteita ja kastikkeita, on hieno asia! Kokeile tätä aiolireseptiä, jolla valmistat maukkaan kotitekoisen valkosipulimajoneesin, jossa on runsaasti valkosipulin ja sitruunan makua - lupaamme, ettet tule pettymään tähän täyteläiseen dippikastikkeeseen! Se sopii erinomaisesti hampurilaisille tai voileiville, paahdettujen tai grillattujen perunoiden ja vihannesten kanssa sekä dippikastikkeeksi erilaisille tapaksille.
tallenna resepti
Jaa
Tulosta
https://www.arla.fi/reseptit/aioli/

Tee näin:

Aioli
  • Vatkaa munankeltuainen sitruunamehun, murskatun valkosipulin, suolan ja pippurin kanssa tasaiseksi.
  • Kaada öljy ohuena nauhana joukkoon koko ajan sekoittaen.
  • Mausta maun mukaan.
  • Jos haluat aiolista hieman ohuempaa, voit lisätä hieman vettä. Tee niin teelusikallinen kerrallaan.
  • Peitä valmis aioli ja laita jääkaappiin tarjoiluun asti.
Valmis!
Arvioi resepti
1
2
3
4
5
Vinkki

Tarjoa aiolia myös grillikalan, -lihan tai -kasvisten kanssa.

Kysymyksiä aiolista

Aiolien valmistaminen tyhjästä on helppoa ja nopeaa meidän helpolla reseptillämme. Lue lisää lukemalla alla!

Mikä on aioli?
Miten tehdä aiolia?
Mitä eroa on aiolilla ja majoneesilla?
Miten sakeuttaa aioli?
Kuinka kauan aioli säilyy?
Voiko aiolia pakastaa?

Ainekset

1 dl
Aioli
Kananmunan keltuainen
1
Tuorepuristettua sitruunamehua
1 tl
Pieni valkosipulinkynsi murskattuna
1
Suolaa
¼ tl
Tuoretta mustapippuria
Huoneenlämpöistä rypsiöljyä tai muuta neutraalin makuista öljyä
1½ dl

Helppo aioli valkosipulin ja sitruunan kera

Sitruuna-valkosipuli-aioli on nopea ja helppo valmistaa, ja kunhan pääainekset, munankeltuainen ja haluamasi makuneutraali öljy, ovat huoneenlämpöisiä, täydellisen koostumuksen saavuttaminen on helppoa, sillä ne yhdistyvät kauniisti vatkatessa.

Sitä piristää sitruunamehun lisääminen, joka myös auttaa vakauttamaan kirpeän valkosipulin makuisen emulsion. Elinvoimainen, vastapuristettu sitruunamehu auttaa myös varmistamaan, että kastikkeesta tulee maukas ilman, että raaka valkosipuli tekee siitä liian kirpeän.

Kotitekoinen valkosipulimajoneesi

Itse tehdyssä aiolimajoneesissa on herkullisen paksu koostumus ja kermainen rakenne, joka tekee siitä täydellisen moniin eri käyttötarkoituksiin.

Kun teet aioli-kastiketta kotona, voit maustaa sen juuri oman makusi mukaan - jos siis pidät raa'an valkosipulin mausteisesta mausta, voit tehdä siitä niin valkosipulimaisen kuin haluat. Jos satut nauttimaan siitä joko ohuena tai paksuna, voit myös päättää tämän itse, jotta siitä tulee juuri sinun makuusi täydellistä.

Herkullisia käyttötapoja aiolille

Suosituimpia tapoja nauttia aiolia on tarjoilla sitä dippikastikkeena kauniisti paistettujen kananugettien ja ranskalaisten kanssa tai levitteenä hampurilaisissa tai voileivissä. Dippikastikkeena yhdistelmä jotain lämmintä ja rapeaa ja viileää, kermaista dippikastiketta ei jätä toivomisen varaa!

Hampurilaisissa tai voileivissä se lisää kermaisuutta ja makua. Se maistuu hyvältä hieman makean briossisämpylän päällä, jonka päälle voit laittaa haluamasi hampurilaisen täytteet, tai dekadenttisena kastikkeena kotitekoisen kanahampurilaisen tai -voileivän päälle. Se on herkullista myös uunissa paahdettujen perunoiden tai vihannesten päälle levitettynä ja tarjoiltuna yksinkertaisesti tuoreen hapankorppujauholeivän palojen kanssa eräänlaisena tapas-annoksena.

Lisää oma kosketuksesi

Kokeile eri ainesosia ja luo maukkaita versioita jokaiseen tilaisuuteen.

Jos pidät tulisuudesta, kokeile mausteista aiolia, jossa on runsaasti chilin makua. Käytä joko tuoreita punaisia chilipaprikoita, siracha-kastiketta tai savuisia chipotle-paprikoita löytääksesi oman chiliversiosi. Jos pidät jälkimmäisen vaihtoehdon savuisuudesta, paprikan ja cayennepippurin kaltainen mausteyhdistelmä saattaa olla uusi suosikkisi, sillä saat mausteisuutta ja makeutta kauniiden punamausteiden yhdistelmällä.

Erilaisten tuoreiden yrttien, kuten persiljan, ruohosipulin, basilikan tai tillin sekoittaminen kastikkeeseen sopii myös erinomaisesti. Myös ripaus tryffeliöljyä tuo pähkinäisiä ja maanläheisiä makulisäyksiä, jotka sopivat hyvin yhteen valkosipulin ja vastapuristetun sitruunamehun maun kanssa.

Vinkkejä

Yksi parhaista vinkeistä, joilla saat valkosipuliaiolin koostumuksesta tasaisen, on käyttää huoneenlämpöisiä munankeltuaisia ja öljyä. Kun nämä kaksi pääainesosaa ovat samassa lämpötilassa, ne on paljon helpompi yhdistää. Tämä puolestaan antaa kotitekoiselle valkosipulikastikkeelle paljon miellyttävämmän rakenteen. Kylmien kananmunien käyttäminen voi johtaa muhkeampaan lopputulokseen ja aiheuttaa sen, että se ei muodostu.

Jos sinulla on kiire etkä ehdi antaa kananmunan lämmetä huoneenlämpöön ennen keltuaisen erottamista valkuaisesta, voit sen sijaan laittaa kananmunan lämpimään veteen noin 10 minuutiksi. Muussa tapauksessa 30 minuuttia työtasolla pitäisi saada jäähdytetty muna huoneenlämpöiseksi.

Varmista, että öljy lisätään keltuaisiin ohuena virtana. Jos lisäät sitä liian nopeasti, keltuaiset eivät välttämättä emulgoidu, ja saat sakean ja herkullisen majoneesin sijasta rikkinäistä ja ohutta kastiketta.

Kommentit