Tutkittua tietoa

Monipuolisuus on perusta terveelliselle ruokavaliolle - Vaihtelu virkistää ja tekee hyvää lautasellakin

Lukuaika 2 min

Moni meistä sanoo olevansa musiikin suhteen kaikkiruokainen - nauttivansa sekä soittolistojen suosituimmista biiseistä että sopivassa tilanteessa jatsista, klassisesta tai maailmanmusiikista. Miksi sitten ruokakaupassa käsi osuu useimmiten itselle tuttuihin ruoka-aineisiin ja tuotteisiin? Eikö olisi mukava yllättää itsensä ja läheiset mauilla tai makuyhdistelmillä, jotka eivät ole entuudestaan tuttuja? Monipuolisen, terveyttä edistävän ruokavalion voi koostaa monin eri tavoin ja mikä mukavinta, sen ei tarvitse toteutua jokaisella aterialla.

Lautasmalli, pyramidi vai ruokakolmio?

Monipuolisella ruokavaliolla on monta nimeä ja toteutustapaa. Yhteistä niille kaikille on pyrkimys terveyttä edistävien ainesosien lisäämiseen vakituiseksi osaksi päivittäistä ruokavaliota. Tärkeintä on ajatella ruokavaliota kokonaisuutena, joka muodostuu ruoka-aineiden lisäksi ateriarytmistä ja omasta energiankulutuksesta, tottumuksista ja mieltymyksistä. 

Kun terveyttä edistävien, ravintosisällöltään oikeanlaisten ainesosien, kuten kasvisten, hedelmien ja marjojen osuus on riittävä, eivät satunnaiset lipsahdukset ja ylilyönnit heilauta. 

Onkin hauska myös miettiä, miten arvioida ruoan tuottaman mielihyvän merkitystä hyvinvoinnille – kaikki muu ruokaan liittyvä kun on mitattavissa ja luettavissa pakkausselosteista!

Monipuolisuus lisää iloa keittiössä

Ruoan monipuolisuus merkitsee erilaisia asioita ruuhkavuosia elävälle perheenäidille kuin terveystietoiselle yksineläjälle. Toisella saattaa haasteena olla aterioiden liika painottuminen prosessoituihin einesruokiin tai hiilihydraattipitoisiin ruoka-aineisiin kuten pastaan ja perunaruokiin, kun taas toisella voi stressitaso nousta liiallisuuksiin menevän mittaamisen, punnitsemisen ja laskemisen kanssa.

Olivatpa motiivit ruoanlaittoon millaiset tahansa, monipuolisuus ja avarakatseisuus tuo ruokavalioon paitsi tervetullutta vaihtelua, myös kokemuksia ja iloa. Miksei omassa keittiössä saisi välillä kokea samanlaista tunnetta, kuin vaikkapa lomareissulla Välimerelle, kun pöytään kannetaan toinen toistaan maukkaampia, itselle vieraita alkupaloja?

Anna oman makusi päättää

Kaikesta ei tarvitse pitää. Jos et pidä esimerkiksi parsakaalin mausta, unohda se ja korvaa parsakaali jollain muulla vihanneksella sen sijaan, että jätät vihannekset pois lautaseltasi. Mitä tehokkaammin lautasellasi on ravintoarvoiltaan hyvä ruoka-aineita, sitä vähemmän kaipaat epäterveellisenä pidettyjä ruoka-aineita, välipaloja tai makeisia.

Netin reseptigalleria on ehtymätön ja siellä seikkailu on jo sellaisenaan hauskaa ja ruokahalua nostattavaa. Kannattaa pitää mielessä sekin, että ohjeissa esiintyviä ruoka-aineita voi helposti vaihtaa toisiin, jos jokin ei satu miellyttämään tai se unohtui ostoslistalta. Kokeile siis rohkeasti uusia ohjeita ja löydä makuyhdistelmiä, jotka jäävät asumaan keittiöösi.

Maateemat tuovat mukavaa vaihtelua paitsi makuihin, myös raaka-aineisiin. Jos et vielä tunne intialaista keittiötä, saatat jäädä aivan koukkuun sen makuihin ja samalla huomaat vaihtaneesi lihan osuutta kasviksiin puolivahingossa.

Pohja hyvinvointia edistävälle ja monipuoliselle ruokavaliolle

Meistä jokaiselle sopivaa yhtä ja ainoaa ruokavaliota tuskin on olemassakaan, mutta tietyt ohjeet löytyvät toistuvasti monista ruokavaliomalleista.

  • käytä runsaasti kasviksia, juureksia ja vihanneksia, hedelmiä sekä marjoja
  • vaihda valkoinen leipä, riisi ja pasta runsaskuituisiin täysviljatuotteisiin
  • vähennä punaisen lihan osuutta ja korvaa se kanalla, kalalla tai herneillä, pavuilla ja linsseillä
  • huolehdi kalsiumin saannista maitotuotteilla
  • vaihda pikaruoka ja makeiset pähkinöihin ja hedelmiin

Elämän tarkoitustakin on jokunen vuosituhat jo pohdiskeltu, mutta vielä ei olla tultu siihen johtopäätökseen, että se olisi kaiken kontrolloiminen – enemmänkin elämästä nauttiminen. Ruoka on keskeisiä siihen vaikuttavia tekijöitä, kunhan ei ota ruoanlaittoa liian vakavasti.

 

Lähteet:

Ruokatieto

Luustoliitto

Duodecim Terveyskirjasto